Tillägnade sin döda fru guldmedaljen

Världens starkaste man tillägnade sitt OS-guld sin fru Susann, som dog i en bilolycka förra året.
– Jag önskar hon hade kunnat vara med mig nu. Jag saknar henne så mycket, sade Matthias Steiner efter guldet i tyngdlyftningens blå band, +105-kilosklassen.

Publicerad
Matthias Steiner på prispallen – men ett foto på sin döda fru i vänstra handen och OS-guldet i högra.

Matthias Steiner på prispallen – men ett foto på sin döda fru i vänstra handen och OS-guldet i högra.

Foto: REUTERS
Annons

För ett år sedan förlorade tyske Matthias Steiner sin fru Susann i en bilolycka. Efter segern i tyngdlyftningens +105-kilosklass tillägnade Steiner sin hustru guldet:

– Det här guldet är för min fru och mina vänner som hjälpt mig genom den svåra tiden. Under tävlingen tänkte jag inte så mycket på henne, men efter… jag hade verkligen önskat att hon kunnat vara här. Jag saknar henne så mycket, sade Steiner som tog med sig ett foto av hustrun upp på prispallen i idrottshallen i Kinas rymdteknologiska universitet, inte långt från Quinhuayuans järnvägsstation i norra Peking.

För Matthias Steiner, 26, som missade EM-guldet tidigare i år med ett enda futtigt kilo till letten Scerbatihs, var OS-guldet ett tack till det land som beviljade honom medborgarskap. Steiner, utbildad rörmokare och egentligen österrikare – han är född och uppvuxen i Wien – flyttade till Tyskland 2005 efter en schism med det österrikiska landslaget. I‑december 2005 gifte han sig med sin tyska flickvän, och med det som skäl kunde Steiner ansöka om tyskt medborgarskap.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons