”Man får se till att rensa upp här”

kritiserad myndighet skrotas Regeringen lägger ner myndigheten Invest Sweden och låter Exportrådet svälja stora delar av verksamheten. Exportrådets vd Ulf Berg lovar nu att rensa upp i Kinaverksamheten.

Publicerad
Ulf Berg, Business Sweden.

Ulf Berg, Business Sweden.

Foto: KARIN NILSSON
Annons

På Invest Sweden var stämningen i går dämpad. De 70 anställda, både i Sverige och utomlands, fick information från generaldirektör Per-Erik Sandlund om att myndigheten ska avvecklas. Invest Sweden har desperat försökt övertyga regeringen om poängen med en separat investeringsmyndighet, men inte fått gehör. Per-Erik Sandlund gjorde sig i går oanträffbar för SvD Näringsliv och presschefen Loth Hammar meddelade kort att man nu avvaktar ytterligare besked från regeringen.

I snart ett års tid har SvD Näringsliv granskat myndigheten Invest Swedens verksamhet, vars syfte är att locka utländska bolag att investera i Sverige. Det har handlat om fusk i myndighetens statistik över skapade jobb, hjälp till kinesiska skalbolag och tjänstemän som utövar påtryckningar för att blufföretagen ska få stanna i Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons