Analys

Jacob Bursell:Djuriska instinkter får börserna att falla

Veckans kraftiga börsfall återspeglar oron kring framtiden, och påminner på nytt om att börsen lätt blir föremål för människans mest djuriska instinkter.

Jacob Bursell
Publicerad
Annons

Så sent som i början av 70-talet innebar varje aktieaffär att fysiska aktiebrev skulle budas mellan bankpalatsen i Kungsträdgården. Veckor som denna är det lätt att glömma att aktier överhuvudtaget är ägarandelsbevis i företag, och inte galopphästar. Ursprungstanken med aktier, om man får säga så, är ju att priset ska återspegla marknadens syn på bolagets framtid. Att börsen handlar om företagsvärden, och inte aktiekurser, var en av investeraren Benjamin Grahams grundteser, vilket också skulle inspirera den geniförklarade finansmannen Warren Buffet.

Men en annan och mer krass syn på aktier, vilket låter självklart, är att marknadspriset är vad marknaden är beredd att betala. Ur det perspektivet spelar det ingen roll vad bolaget i fråga är värt. I stunder av stor osäkerhet kan börsen därmed bli föremål för människans mest primitiva drag - rädsla, högmod eller kanske förnekelse.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons