Storregioner kan bli valfråga

De nya storregionerna i Sverige blir inte av förrän tidigast 2015. Regionfrågan som plågat regeringen i flera år har återigen begravts i en utredning. Ändå finns förhoppningar om att en ny regionindelning ska bli en valfråga redan i höst.

Publicerad
Annons

Först 2015 kan den regionala Sverigekartan ritas om. Att det skulle kunna inträffa redan före valet i höst är numera helt kört. Tre borgerliga partier har annars haft som mål att den nya regionala organisationen för de statliga myndigheterna och den politiska mellannivån skulle vara uppriggad och klar till årsskiftet. Men moderaterna har bromsat och bromsat och till slut rann tiden ut.

Så sent som i höstas fanns flera förslag från de nordligaste landstingen och länen där man antingen skulle bilda en stor nordsvensk region eller dela upp sig i två delar. Men Kammarkollegiet kom fram till att det var svårt med de exakta gränsdragningarna och därför har nu regeringen valt att inte fatta något beslut alls. Istället stoppas regionfrågan in i den stora utredning som Mats Sjöstrand redan håller på med om hur den framtida statliga förvaltningen ska se ut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons