Oväntat många barn allergiska mot nötter

Svåra nötallergier är vanligare än väntat hos små barn. Jordnötter ligger bakom flest allergichocker, men även cashewnötter orsakar förvånansvärt många reaktioner, slår forskare fast i en ny studie.

TT
Publicerad
Annons
Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

De undersökte 371 barn i åldern 0–18 år som under 2007 fått akuta allergiska reaktioner och tvingats söka akutvård på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm eller på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna eller Huddinge.

De fann att allergichocker mot jordnötter och cashewnötter under tidiga barnår var vanligare än forskarna trott. Inget barn avled som en följd av allergi-chock, men ett barn fick tillfälligt andningsstillestånd och 128 barn fick potentiellt livshotande allergichocker. Ytterligare 70 behandlades för att förhindra sådana reaktioner och fem barn behövde intensivvård. De senaste fem åren har ett barn dött i Sverige efter en allergichock.

Jordnötter orsakade de svåraste reaktionerna, och hos en förhållandevis stor andel av barnen var allergireaktionerna potentiellt livshotande. Men det som överraskade forskarna var att så många barn, även de yngsta, reagerade svårt på cashewnöt.

– Folk är väldigt medvetna om risken med jordnötter, men säkert inte alls på samma sätt med cashewnötter, säger barn-allergologen Magnus Wickman, en av forskarna bakom studien.

Att så många små barn reagerar på cashewnötter beror enligt Wickman på att nötter, sund och nyttig mat, blivit allt populärare. Dessutom används cashewnötter allt oftare i industriframställd mat som pesto och tomatsåser.

– Småbarnsföräldrar ska vara medvetna om att cashewnötter kan orsaka svåra och potentiellt livshotande allergiska reaktioner, säger Magnus Wickman.

Bakom studien står forskare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset och Karolinska institutet.

LÄS MER:
Ny matallergi förbryllar läkare

P O Lindström/TT

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons