Vårdbolagen får räkna med skärpta regler

Marie Reinius, vd för Riskkapitalföreningen, vill se ett bättre uppföljningssystem för kvaliteten inom vården. Hon tror inte att en skärpning av de generösa svenska räntereglerna skrämmer i väg de utländska riskkapitalbolagen från Sverige.

Publicerad
Marie Reinius, vd för Riskkapitalföreningen.

Marie Reinius, vd för Riskkapitalföreningen.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

Carema, som ägs av riskkapitalbolagen KKR och Triton, använder sig av samma skatteupplägg som många riskkapitalägda bolag, nämligen att undvika bolagsskatt i Sverige genom att ta stora internlån från ägarna, och betala uppblåsa räntor för det. Enligt en artikel i Dagens Industri skapar det skatteavdrag på 495 miljoner kronor årligen och på det sättet slussas de svenska vinsterna ut till skatteparadis och Sverige går miste om skatteintäkter.

Marie Reinius, vd för Riskkapitalföreningen, tycker att diskussionen blivit felaktig när kvalitet och vinst blandas ihop. Hon ser positivt på företagsskatteutredningen men betonar vikten av att reglerna är lika för alla privata företag, samt att de är internationellt konkurrenskraftiga så att svenska bolag fortsätter att vara attraktiva att investera i.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons