Recension
Existentiellt står vi kvar i grottan
SÖKANDE. Sedan upplysningen har många uttalat sig tvärsäkert om Guds existens. Religionshistorikern och före detta nunnan Karen Armstrongs nya bok är en uppmaning till lite mer ödmjukhet inför det ovetbara.
Varför tappar inte religionen mark i vår ”upplysta” värld? Varför blir vi inte alltmer sekulariserade i takt med vetenskapens och ”förnuftets” landvinningar? I boken ”För guds skull” problematiserar och belyser religionshistorikern Karen Armstrong sådana frågor på ett grundligt sätt, inte minst genom att ta oss med på en historisk resa till människans religiösa rötter.
För tusentals år sedan – något som man bland annat kan studera i de kända Lascaux-grottorna i Frankrike – var religionen och konsten ”oupplösligt förenade”. Armstrong skriver på sitt distinkta, oefterhärmliga vis: ”Båda försöker finna mening i livets obevekliga plåga och orättfärdighet. Som den meningssökande varelse hon är har människan lätt för att misströsta. Hon har skapat religion och konst för att få hjälp att finna livet värt att leva trots alla nedslående tecken på motsatsen.”