Lingon i ny tappning

Lingon + socker + vatten = sylt. Receptet är så inarbetat att få vågar ändra på det. Men nu bubblar det i lingongrytorna och skogens röda guld blandas med jordgubbar, konjak, kanel och fikon. I bräschen går två lokala mathantverkare som gett lingonen nya kläder.

Publicerad
Annons
Skogens röda guld har hittat nya marker. Yvonne Björ i Rättvik är en av dem som experimenterar med smaker, bland annat marmeladen Lingon, jordgubb och citron. Foto: LEIF R JANSSON
Skogens röda guld har hittat nya marker. Yvonne Björ i Rättvik är en av dem som experimenterar med smaker, bland annat marmeladen Lingon, jordgubb och citron.
Skogens röda guld har hittat nya marker. Yvonne Björ i Rättvik är en av dem som experimenterar med smaker, bland annat marmeladen Lingon, jordgubb och citron. Foto: LEIF R JANSSON
Foto: LEIF R JANSSON
LEIF R JANSSON
Foto: LEIF R JANSSON

EXPERIMENT

Anneli Löfgren, som bor i Hoting i norra Jämtland, började experimentera med mormors klassiska lingonrecept för tre år sedan. Apelsin, vanilj- och kanelstänger åkte ner i grytan och varje gång smaklökarna sa ja föddes en ny produkt. Marmeladen Lingorang bestående av rårörda lingon och apelsin, och Läckra lingon med smak av konjak och kanel blev snabbt lokala kändisar.

–Det är roligt att gifta ihop nya smaker och jag var ganska säker på att mina Läckra lingon skulle bli bra. Kanelen rundar av syran i lingonen och konjaken ger en lite spritigare smak.

Annons
Annons

I somras lanserade hon törstsläckaren Lingonnektar som är pressad lingonjuice blandad med lite socker och vatten. Även lingondrickan, skogens egen måltidsdryck, har fått en rejäl ansiktslyftning.

– Smaken blir rundare och mjukare när drycken kryddas med en vanilj- och en kanelstång. Lingondricka passar både som måltidsdryck och smaksättare i drinkar och såser.

– Men mormors Sura lingon, som är lingon konserverade i vatten, är goda som de är. Jag äter dem gärna med grädde eller glass. De förhöjer också smaken på såser och grytor.

Yvonne Björ, bosatt i Rättvik, leker också med lingon och parar gärna ihop dem med långväga kompisar. Försöket att mixa lingon med citron och jordgubbar möttes av skepsis, men marmeladen hittade snabbt till Siljansbygdens frukostbord.

–I början sa många att ”det där kan man väl inte blanda” och jag sa ”det kan man visst”. Det gäller bara att hitta rätt mix av syra och sötma.

Lingonfundamentalister bleknade också när hon lade kryddnejlikor, kanel, svartpeppar och kryddpeppar i syltkastrullen. Men resultatet blev en hit och Kryddiga lingon ett uppskattat tillbehör till kött och andra typiska ”lingonrätter”. Fikon- och lingonmarmeladen har också besegrat många smaklökar.

–Den passar bra till kittost, brie och camembert. Det är inte heller fel att lägga ett fikon på en ostbit och toppa med lingonsylt. Eller hacka i några valnötter i lingonsylten och ge den lite tuggmotstånd.

Yvonne Björ väntar just nu på en planpress som ska göra det enklare att pressa saften ur bären. På så sätt kan hon nyttja såväl lingonsaft som de utpressade bären, att lägga på tork. Framför sig ser hon en ny produkt som hon hoppas ska ge gojibären en match.

Annons
Annons

–Torkade lingon smakar säkert jättegott på fil eller yoghurt. Det är dags att ge lingonen en ny status, det är de värda.

Yvonnes kryddiga lingon

1250 g knappt mogna lingon, de innehåller mycket pektin

700 g socker

1 dl vatten

3 kanelstänger

3 krossade kryddpepparkorn

8 kryddnejlikor

1–2 stjärnanis

1/2–1 krm grovmald svartpeppar

1. Låt lingon, socker, vatten och kanel smälta ihop på svag värme. Koka sedan allt i 5 minuter och skumma av.

2. Tillsätt övriga kryddor och låt sjuda i 7–8 minuter. Skumma av, sylten ska vara fast och klar. Kanelstängerna kan vara kvar eller tas bort.

3. Häll upp på väl rengjorda burkar som värmts i ugnen i 100 grader i 10 minuter. Sätt på tättslutande lock, vänd burkarna upp och ner och låt dem svalna något innan du vänder dem rätt igen. Obruten förpackning förvaras i rumstemperatur, öppnad i kylen.

Annelis sura lingon

1. Välj ut de största och finaste bären, de får inte vara för mogna för då spricker de, och skölj dem.

2. Koka upp vatten och låt det svalna. Lägg lingonen i en flaska med vid hals och häll i det avsvalnade vattnet.

3. Sätt på tättslutande lock och låt stå och dra i 4 veckor. Servera med grädde eller glass.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons