Folkmusiken har fått nytt liv i Tornedalen

HITTADE SKATT För trettio år sedan åkte Hasse Alatalo och Magnus Sjögren ut i Tornedalen för att spela in folkmusiken i länet. De stötte på en bortglömd kulturskatt som nu mynnat ut i en bok med 152 folkvisor.

ULRIKA VALLGÅRDA
Publicerad
Annons

– Många gånger har jag hört folk som säger att det inte finns någon folkmusik i Tornedalen, men det stämmer inte alls, säger Hasse Alatalo, radio- och tvjournalist i Luleå.
Under de senaste trettio åren har han grävt fram en närapå bortglömd svensk kulturskatt. Boken ”Nurmen lintu/Ängens fågel - visor och låtar i Norrbottens finnbygder 1677-1984” innehåller 152 folkvisor som alla har sjungits i Tornedalen.
Arbetet inleddes år 1974 då Hasse Alatalo och Magnus Sjögren, både medlemmar i musikgruppen Norrlåtar, fick i uppdrag av bildningsförbunden ABF och Vuxenskolan att under två månader spela in folkmusik i länet.
De lastade in sina instrument i en folkvagnsbubbla och körde sedan ut till olika byastugor.

– När vi hade spelat vår musik en stund frågade vi publiken om det var någon som kunde sjunga sina visor för oss och så bandade vi dem.
Två månader visade sig vara för kort tid. Hasse Alatalo sparade tips och telefonnummer som han fick under resan och har sedan, vid sidan av sitt vanliga arbete, gjort
åtskilliga resor ut i länet och fortsatt dokumentationen.
Bandinspelningarna som han har samlat på sig innehåller gamla människors sång med ofta ganska knarriga stämmor. Det är inte alltid klockrent och det har ibland varit svårt att uttyda melodierna. Men nu finns alla nedtecknade i boken med originaltexter på meänkieli (tornedalsfinska) och Hasse Alatalos översättningar till svenska.
En del av visorna går också att lyssna till på en cd som följer med boken.
En av de av de mer tonsäkra sångarna på cd:n är Ida Alatalo från Kätkesuandu.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons