Barnlitteratur bortom klichéerna om gott och ont

Christina Wahldén (ovan) såväl som duon Ulf Stark och Stina Wirsén (nedan) finns bland de svenska barnboksförfattare som skapat böcker om flykt.
Christina Wahldén (ovan) såväl som duon Ulf Stark och Stina Wirsén (nedan) finns bland de svenska barnboksförfattare som skapat böcker om flykt. Foto: Thron Ullberg och Henry Montgomery / TT

Skönlitteratur om ämnen som krig, flykt och miljöförstöring kan hjälpa barn och ungdomar att förstå människans mörka sidor. Flera aktuella böcker, för många olika åldrar, behandlar ondska på nya nyanserade sätt. Åsa Warnqvist, ordförande i Augustprisjuryn, tipsar.

Publicerad
Frida Nilsson (bilden) författare till "Ishavspirater", Jessica Schiefauer och Melissa de la Cruz behandlar i sina böcker ondskan på nya, oväntade sätt.

Frida Nilsson (bilden) författare till "Ishavspirater", Jessica Schiefauer och Melissa de la Cruz behandlar i sina böcker ondskan på nya, oväntade sätt.

Foto: Mia Carlsson
Annons

När krig, flykt och främlingsfientlighet dominerar nyhetsflödet aktualiseras tankar om ondskan och dess natur. Det gäller inte minst barn och ungdomar, som ju också tar in vad som pågår i världen och behöver hitta sätt att relatera till det. Under senare tid har ondska och flykt också bearbetats i barn- och ungdomslitteraturen, ibland på oväntade sätt.

I Per Gustavssons bilderbok ”Prinsessan och den fasansfulla björnen” (från 3 år) driver en björn alla djuren på flykt i skogen, men hjälper därmed också till att skapa en ny gemenskap. Prinsessan vänder djurens rädsla till mod när de kollektivt samlar sig till kamp. Gustavsson har skrivit flera böcker om den modiga Prinsessan. Den här skapade han efter att han hade fått brev från en förskola med många barn från Somalia. De ville att Prinsessan skulle åka till Somalia och trolla bort ”Krigsgubbarna”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons