Från jagad brottsling till succéförfattare

REVANSCH Gregory ­David Roberts flydde från ett fängelse i Australien till Bombay där han blev en ­råbarkad kriminell i stadens maffia, men även ­star­tade en sjukvårdmottagning i slummen. I romanen Shantaram, som blir film med ­Johnny Depp, berättar han om det och mycket mer.

Publicerad
– Ibland kommer det fram barn till mig som tror att jag är en hjälte. Då måste jag rätta dem och berätta att jag var den mest korkade brottslingen i brottslighetens historia.
Det säger Gregory David Roberts som möter många reaktioner på sin storsäljande bok Shantaram, som till stor del bygger på egna upplevelser.

– Ibland kommer det fram barn till mig som tror att jag är en hjälte. Då måste jag rätta dem och berätta att jag var den mest korkade brottslingen i brottslighetens historia. Det säger Gregory David Roberts som möter många reaktioner på sin storsäljande bok Shantaram, som till stor del bygger på egna upplevelser.

Annons

Författaren Gregory David Roberts minns det exakta tillfället när han bestämde sig för att skriva Shantaram. Det var 1989. Han var på smugglarresa i Kinshasa, Kongo, och satt med ett gäng andra kriminella och drack. De började tävla om vem som hade den bästa livshistorien. Gregory David Roberts vann. Det avgörande var att han hade öppnat en vårdmottagning i slummen.

–De sa: ”Vi vet att det finns en plats i helvetet för oss när vi dör, men du har en chans att komma någon annanstans”, berättar ­Gregory David Roberts när vi ses på ett hotell vid Humlegården i Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons