Virus orsak till hjärtinfarkt

Nya belägg för att ett virus skulle kunna vara inblandat i hjärtsjukdomar och åderförkalkning har nu tagits fram av svenska forskare. För första gången kan de knyta ett vanligt förekommande virus till de dödsbringande sjukdomarna.

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Att det finns inslag av inflammation i den ödesdigra åderförkalkningsprocessen där blodådrorna i kroppen och runt hjärtat sakta slammas igen av fettavlagringar på kärlväggarna har blivit en mer och mer accepterad uppfattning. Det är den utvecklingen som kan leda till hjärtinfarkt och slaganfall. Men hur inflammationen uppstår och hålls igång har ingen riktigt kunnat förklara. Till exempel har flera olika virus lanserats som orsak utan definitiv bekräftelse.

Två svenska forskargrupper vid Karolinska Institutet (KI) i Stockholm lägger nu fram helt nya belägg för virusteorin. De har länge jobbat med det spridda viruset cytomegalovirus som 70 procent av oss alla bär på, oftast utan att vara sjuka eller veta om det. Viruspartiklarna ligger overksamma i celler i hela kroppen och hålls i schack av vårt immunsystem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons