FN:s skolbyggen fryser inne

Många av Gazas skolor är krigsskadade och kan inte repareras eftersom Israel hindrar införsel av cement. Men alla i Gaza som har råd bygger ändå – alla utom FN som inte får köpa insmugglad cement. Därför saknas klassrum och FN tvingas säga nej till 40000 skolbarn.

Bitte Hammargren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

GAZA CITY För första gången på tre år tillåter Israel FN:s ansvariga i Gaza att ta in skolmateriel. Det är en följd av sommarens lättnad i blockaden. Nu finns det pennor och skolböcker till barnen – men inte klassrum så det räcker till alla. FN, som inte har kunnat bygga en ny skola sedan 2007, tvingas säga nej till 40000 skolbarn detta läsår.

–Det finns bara ett sätt: att bygga nytt. När vi stänger dörren för 40000 skolbarn på grund av platsbrist, ser föräldrarna hur deras barns framtid upplöses i intet, rakt framför ögonen på dem. Det som gör föräldrarna så upprörda är att vi skulle kunna bygga skolor om vi använde oss av de illegala smuggelvägarna, säger John Ging, chef för FN-organet Unrwa som har 210000 barn i skolorna men som skulle vilja ta in dem som köar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons