Recension

Knutpunkt StockholmModigt kurirarbete under kriget

warszawasvenskarna En handfull svenskar som få känner till spelade en viktig roll i den polska motståndsrörelsen 1939-1942. Historikern Jozef Lewandoski är i ”Knutpunkt Stockholm” en utmärkt och tålig vägvisare genom komplicerade historiska skeenden.

Publicerad
Annons

Sakprosa
Jozef Lewandowski
Knutpunkt Stockholm
Övers: Rickard Wennerholm
343 s. Atlantis

Knutpunkt Stockholm, Uppsalaprofessorn Jozef Lewandowskis outtömligt rika bok, är skriven av en historiker av facket och borde - för att den skall göras full rättvisa - anmälas av en sådan, eftersom den fordrar skarpare analytiska verktyg än vad undertecknad äger och djupare kunskaper i modern historia. Att den handlar om ett nära europeiskt förflutet som ännu inte fått mytens lockande status gör inte saken lättare.
För vem intresserar sig i dag för den polska motståndsrörelsens underrättelseverksamhet under åren 1939 till 1942, en verksamhet riktad mot den tyske ockupanten, då några få svenskars oegennyttiga engagemang för Polens sak var av helt avgörande betydelse? Vem känner i dag till dessa svenskars namn, alla omständigheter i deras farofyllda kurirarbete och priset de fick betala för sina insatser? Denna brist på kunskap har författaren beslutat att avhjälpa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons