Hållbara fonder slår konkurrenterna

SvD:s Näringslivs genomgång av fonder visar att sparare inte behöver välja mellan etik och bra avkastning. Tvärtom har etiska fonder gett högre avkastning än konkurrenterna på både kort och lång sikt.

Sandra Johansson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Flera banker erbjuder i dag sina kunder så kallade etiska fonder. SvD:s Näringsliv genomgång visar att fonderna kan vara ett guldkorn. I dag finns drygt 150 fonder i Sverige som marknadsförs som etiska eller hållbara. Kategorin utgör lite drygt 5 procent av utbudet och har i snitt slagit sina motsvarigheter på både ett och tio års sikt.

De etiska fonderna ska ta större hänsyn till bland annat miljö, korruptionsrisker och mänskliga rättigheter. Hur långt fonderna går i sina krav skiljer sig men typiska företag som utesluts ur fonderna är bolag inom vapen, tobak och pornografi. Hur sådana kriterier påverkar fondens avkastning har varit en omdiskuterad fråga och kritiska miljö- och intresseorganisationer har drivit att stora fondförvaltare ska placera utifrån etiska riktlinjer. Men SvD Näringslivs genomgång av fondutbudet visar att etik och avkastning inte behöver vara en motsättning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons