Kulturbygd

Kivik Art Centre har invigts, marknaderna är över och Claes Hylinger har fått sitt Piratenpris. Nu drar sig kulturfolket tillbaka till sina trädgårdar. Följ med till skånska Österlen där halva kultur-Sverige trängs varje sommar–allt sedan prins Eugens dagar.

Karin Thunberg
Publicerad
Annons

Kalla det Änglamarken eller Himlajorden om du vill. Eller kalla det den delen av Skåne, öster om leden mellan Ystad och Brösarps kullriga backar, där författare och konstnärer, skådespelare och regissörer samlas åtminstone de sommarmånader när till och med John Pohlman, om än pensionär, brukar finnas på plats med hopp om solsken.

Välkomna, ni har kommit till Österlen. Sommaridyll för många, hembygd för allt färre. Det var där min mormors syster bodde i ett dragigt hus mellan hav och himmel, huset som numera är mitt eget sommarparadis. Hon var småbrukardottern som levde hela sitt liv runt en och samma backe, själv kommer jag nersusande från Stockholm för att få lugn och ro. Med en lätt överdrift kan man säga att en stor del av kultur-Sverige gör samma sak. Om allihop gick samman, till exempel på torget i Simrishamn eller utanför Hamnkrogen i Skillinge, skulle de kunna åstadkomma rena kultur­revolutionen. Men det gör de inte. Sommartid blir de mer som ­Beppe Wolgers okända djur, de syns inte men finns ändå.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons