Effekter av sukralos syns inte i tester
Regler för att kemikalier i livsmedel ska miljöprövas diskuteras inom EU. Sukralos är ett exempel på en tillsats som inte bryts ned i naturen. Men dagens testmetoder hittar inte den typ av effekter på ekosystemet som en sötningskemikalie kan orsaka, enligt professor Henrik Kylin.
När Livsmedelsverket godkänner en tillsats i maten, som exempelvis sukralos, sker ingen miljöprövning, utan enbart en prövning om tillsatsen har några hälsoeffekter. Som SvD berättade igår är sötningsmedlet sukralos inte farligt för människor, men bryts ner mycket långsamt. Det renas inte i reningsverken utan följer med ut i sjöar och vattendrag. Cirka sex ton sukralos sprids varje år i naturen, enligt en grov beräkning som gjorts av IVL Svenska miljöinstitutet och norska luftforskningsinstitutet Nilu.
Sukralos är godkänt i drygt 40 länder och har använts sedan 1991. Men hittills har enbart Sverige och Norge undersökt om det sprids i naturen.