Medvedev utmanar Putin

De kyliga vindarna i rysk ekonomi sprider sig även i maktens korridorer. President Dmitrij Medvedev har efter nyår profilerat sig starkt på premiärminister Vladimir Putins bekostnad. Maktkampen är stenhård mellan Medvedevs män i Kreml och Putins män i regeringsbyggnaden Vita huset.

Uppdaterad
Publicerad
President Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin.

President Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin.

Foto: AP
Annons

När Vladimir Putin i fjol avgick som president och valde Dmitrij Medvedev som ersättare och själv blev premiärminister hävdade så gott som alla analytiker att Medvedev bara skulle vara ett verktyg i Putins händer. Putin hade ju ett överväldigande stöd i folkopinionen och hade efter sina åtta år som president samlat lojala medarbetare i hela makteliten.

Den 43-årige Medvedev kan ge ett lite blygt, tillbakadraget intryck. Men han har under de senaste månaderna skärpt tonen på ett sätt som överraskat många, sannolikt också Putin. Medvedev inledde året med att kritisera regeringen för hanteringen av den finansiella krisen. Presidenten påminde regeringen - dock utan att nämna Putin vid namn - att han utfärdat en rad nödvändiga åtgärder ”men att bara 30 procent har verkställts”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons