Dyrt att bygga image

Säljdrivande marknadsföring och varumärkesbyggande reklam kan inte längre delas upp. Om reklaminvesteringarna ska kunna räknas hem måste reklambyråerna tänka om. Det säger direktmarknadsföringsgurun Richard Rosen, som är på Sverigebesök i samband med branschorganisationen Swedmas Guldnyckeldagen på torsdag.

Hanna Dunér
Publicerad
Annons

Enligt de traditionella marknadsföringsreglerna tjänar radio, tv och tidningar sitt eget syfte i marknadsföringen. Tv-reklamens syfte har traditionellt sett varit att stärka varumärket och skapa en image, medan direktmarknadsföringens roll har varit att skapa interaktivitet, generera respons och vara säljdrivande.

Dessa regler håller på att suddas ut. Idag måste marknads­förare och reklambyråer tänka oberoende av medier och integrera responsdriven direktmarknadsföring med varumärkesbyggande reklam i alla företagens kommunikationskanaler. De företag som tror sig kunna fortsätta att separera de två riskerar att ”likt dinosaurierna dö ut”, säger Richard Rosen, som är vd och styrelseordförande för direktmarknads-­ föringsbyrån Alloy Red i Portland USA. Han har arbetat med sina teorier om ”brand-interaction” sedan slutet av 1980-talet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons