Recension

Om du vågarRovdjuret väntar under ytan

NÄRA AVGRUNDEN High school-flickor i permanenta rus av lågkaloriläsk, överhoppade måltider och benhårda träningspass sätts under tryck i Megan Abbotts första roman på svenska. Må det inte bli den sista.

Kristoffer Leandoer
Publicerad
Annons

De är 16, de är vita nordamerikanska medelklasstjejer som går på high school, har egna bilar och föräldrar som är alltför upptagna av sina egna livshaverier för att märka hur farligt nära avgrunden döttrarna styr. De lever i närmast permanenta rus av lågkaloriläsk, överhoppade måltider och benhårda träningspass, täckta av blåmärken och med skinnflådda armbågar, instängda i sina egna mörka mysterier, i den egna flockens hemliga inåtvända riter. De är cheerleaders. ”Om du vågar” skildrar en värld som ter sig glättig och ytlig på avstånd, men inifrån är den livsfarlig och mörk. Precis som i den svenska filmen ”Apflickorna” handlar det om flickor på väg in i vuxenlivet som anstränger den egna kroppen långt utöver dess förmåga i en kombination av avsky och nyfikenhet inför egna, drastiskt förändrade fysiska förutsättningar.

New Yorkbon Megan Abbott, född 1971, har systematiskt tagit genrer där kvinnan skildrats utifrån, som ett lockande och livsfarligt monster, och i stället skildrat inifrån – vilket gör det som återstår av obegriplighet, lockelse och livsfara – varje människas förundran inför sig själv – så mycket mer skrämmande och litterärt effektivt. Alla Abbotts böcker handlar, skulle man kunna säga, om Rödluvan och vargen, och vem som egentligen slukar vem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons