Genialt för alla åldrar

Fettisdag. Det är sextio år sedan Åke Holmbergs temmelälskande privatdetektiv såg dagens ljus. Det firar förlaget med att ge ut den första delen på nytt. Mats Gellerfelt skriver om sitt förhållande till Ture Sventon.

Mats Gellerfelt
Publicerad
Annons

Som alla barn (och vuxna) älskade jag semlor, och än mer sedan jag hade läst böcker om en viss privatdetektiv som delade samma passion för den svenskaste av bakelser (”lagom bruna och med mycket grädde, som pöste över åt alla håll”). Helst skulle det vara semlor, förlåt temlor, från Rosas, alias Rotas, konditori. Och i fastlagstiden promenerade mamma och jag på Drottninggatan där denne detektiv hade sitt kontor. Jag hade blivit utlovad en semla och varm choklad, men jag ville bara ha en semla på Rosas. Mamma försökte intala mig att Rosas konditori var ett påhitt, men jag lyssnade inte på det örat. Rosas fanns ju i böckerna! Men det visade sig ju att hon till min stora besvikelse hade rätt.

Det är sextio år sedan Åke Holmbergs första bok om den snillrike privatdetektiven Ture Sventon, Ture Sventon privatdetektiv, utkom. Den skulle komma att följas av ytterligare åtta böcker, den ena roligare än den andra och alla kongenialt illustrerade av Sven Hemmel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons