Recension

En druva i solenKänsloladdat om svartas utsatthet

Kayode Kayo Shekoni, David Lenneman, Adam Högblom och Anna Thiam.
Kayode Kayo Shekoni, David Lenneman, Adam Högblom och Anna Thiam. Foto: Urban Jörén

Josette Bushell-Mingos iscensättning av ”En druva i solen” är sprängfylld av känslor. Ensemblen imponerar i en rappt spelad, ännu laddad pjäs om utanförskap och drömmar, skriver Lars Ring.

Publicerad
Annons

Jublet av förväntan får Teater 1 på Riksteatern att vibrera redan innan föreställningen börjat, innan ljuset gått upp över den dystert trånga lägenhet där familjen Younger lever, drömmer och brottas med vardagen. Det är nordisk premiär för Lorraine Hansberrys drama ”A raisin in the sun” från 1959 – en pjäs som var den första skriven av en svart kvinna att iscensättas på Broadway. 57 år har gått, nu blir den en symbolisk utsaga, ett sätt att erövra en osynliggjord historia om kamp och rasism ställd mot den amerikanska framgångsdrömmen.

”En druva i solen” är en pjäs som delvis påminner om andra amerikanska 50-talsklassiker, särskilt ”En handelsresandes död”. En fantasi om entreprenörskap, om social status och lycka som stavas pengar förgiftar människor. Walter Younger arbetar som chaufför men ser sin chans när hans mor får ut en livförsäkring. Istället för att satsa på villa och läkarutbildning till systern vill han köpa en spritbutik med en skum kumpan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons