Endast en dum ställer rätt fråga

I fredags ringde jag till Handelns Utredningsinstitut (HUI) och frågade om de i år inte skulle avstå från att utse årets julklapp. Det har ju varit finanskris, anmärkte jag – hushållens skuldsättning är större än någonsin, räntorna är åtminstone tillfälligt på väg upp, i Europa rasar skuldkrisen medan miljön – i den mån man ska bry sig om den – är tillräckligt utsatt som den är.

Publicerad
Annons

Därför, tyckte jag, vore det kanske snyggt och klädsamt för institutet att hoppa över en säsong och stillsamt ifrågasätta ett spektakel vars syfte i bästa fall är oklart. Jag var inför fredagens samtal naturligtvis medveten om frågornas synbara enfald, inte minst med hänsyn till att HUI ägs av Svensk Handel, en intresseorganisation som inte i första hand gjort sig känd för kritiskt tänkande.

Tyvärr måste man dock göra sig stendum för att ifrågasätta det självklara. Det är väl därför som folk med obekväma åsikter kallas aktivister och ekogolister, medan det oförändrade tillståndets mest högljudda försvarare tycks gå under namnet ekonomer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons