Inget utsläppstak för Arlanda

Det blir inget stopp för flygningar på Arlandas tredje bana. Det var den första tolkningen när miljödomstolen prövade frågan om nytt miljötillstånd för Arlanda. Men flygplatsbolaget Swedavia hävdade senare att domen i praktiken stoppar en stor del av flygningarna från bana 3 och därmed hotas en stor del av trafiken på Arlanda.

Uppdaterad
Publicerad
Höstpromenad längs inflygningsljusen mot bana 3 på Arlanda.

Höstpromenad längs inflygningsljusen mot bana 3 på Arlanda.

Foto: JOHAN NILSSON / TT
Annons

Stor förvirring utbröt på onsdag eftermiddag efter att mark- och miljödomstolen kommit med sin dom över Arlandas utsläpp av koldioxid och den omdebatterade användningen av bana 3. Domen är en följd av att det statliga flygplatsbolaget Swedavia ansökt om nytt miljötillstånd för flygplatsen.

Vid sidan av utsläppen av växthusgaser har den verkligt kontroversiella frågan varit hur flygningarna från bana 3 ska hanteras efter 1 januari 2018 när det nuvarande tillståndet går ut. Bana 3 var omstridd redan när den byggdes och de boende i främst Upplands Väsby har varit mycket kritiska mot att flygplatsen fick ett tillfälligt tillstånd att flyga över orten när planen använder bana 3.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons