Manusgurun lär ut skrivandets hemligheter

Bob Dolman.
Bob Dolman. Foto: Staffan Löwstedt

Svenska tv-kanaler och produktionsbolag satsar allt mer på drama. Inte konstigt då att utbildningarna i manusskrivande bara blir fler. SvD:s Elias Björkman besökte en kurs med Hollywoodveteranen Bob Dolman – och hamnade mitt i en terapisession.

Elias Björkman
Publicerad
Annons

I en ljus lokal ett stenkast från Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm berättar en namnkunnig svensk regissör nästan plågsamt öppenhjärtigt om de rädslor som omgärdar arbetet med hans nya film: en oro att han ska svika barnen han skriver den tillsammans med. Tänk om filmen inte blir bra? Inte är trogen barnens berättelse? Oron är förståelig, regissören i fråga har ett ansträngt förhållande till landets kritikerkår som gärna lustsågar hans filmer.

Ett fat med mogna, syntetiskt illröda jordgubbar, omsorgsfullt skurna äpplen och ananas skickas runt mellan deltagarna. Närmare 20 personer har betalat 5 000 kronor för att tillbringa totalt två helger i Bob Dolmans närvaro och förhoppningsvis komma vidare med sitt manusskrivande. Lika många män som kvinnor, äldre som yngre, såväl verksamma journalister och filmare som helt oprövade förmågor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons