Kd öppnar för mer kärnkraft

Kristdemokraterna öppnar för att bygga ut kärnkraften efter 2010. Kd-ledaren Göran Hägglund menar att koldioxidutsläppen är ”det största hotet mot mänskligheten” och att nya reaktorer därför kan behövas.

Publicerad
Annons

Igår var miljöaktivisten Al Gore, den tidigare amerikanske vicepresidenten, i Stockholm för att lansera sin klimatbok. Han träffade också statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionären Margot Wallström. Även kristdemokraternas ledning diskuterade miljöpolitik igår. Kd:s partistyrelse tillsatte en arbetsgrupp som, ledd av EU-parlamentarikern Anders Wijkman, ska lägga nya förslag på området.

Som ett arbetsmaterial har de en rapport från kristdemokraternas miljö- och trafikkommitté som kom för någon vecka sedan. Där skriver författaren Sven Gunnar Persson, partiets miljötalesman, att ”vi vill inte utesluta att nya kärnkraftsreaktorer byggs i Sverige efter år 2010”. Partiets tidi-gare ståndpunkt, uttryckt i kd:s principprogram, är att ”den svenska kärnkraften ska fasas ut ur energisystemet i takt med att den ersätts med förnybar energi”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons