Ödesfrågorna för svenska försvaret

I april avgörs framtiden för det svenska försvaret. Försvarsförhandlingarna pågår och en uppgörelse om hur mycket som ska satsas på försvaret mellan 2016 och 2020 väntas inom kort. Vid sidan om ekonomin står Försvarsmakten inför ett kritiskt 2015. Här listar SvD:s Olle Nygårds sex utmaningar.

Publicerad
Annons

Ubåtarna och kränkningarna. Sveriges trovärdighet att värna sin territoriella integritet står just nu på spel. Det säger flera experter som SvD talat med. Bilden som målas upp är att anledningen till att eventuella ubåtskränkningar sker, är att det finns en osäkerhet internationellt om Sverige verkligen klarar, och vill, hävda sitt territorium. Därför genomförs rekognosceringar i svenskt vatten.
– För Ryssland är Östersjön helt vital. Mellan 30 och 40 procent av deras export går där och de är beredda att göra otroligt mycket förberedelser för att inte någon annan ska dominera det utflödet, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert verksam vid Försvarshögskolan. Klicka vidare bland bilderna för att läsa om alla utmaningar för det svenska försvaret.

Underrättelsetjänsterna: SvD erfar att det finns ett missnöje hos underrättelsetjänsterna, främst Militära underrättelsetjänsten (Must), kring hur rapporteringen om ökad rysk aktivitet har mottagits. En uppfattning är att den politiska nivån från 2008 då Ryssland gick in i Georgien och fram till den ryska annekteringen av Krim våren 2014 – inte har reagerat på tjänsternas rapportering.
Must är en del av myndigheten Försvarsmakten. Men i regleringsbrevet från regeringen öronmärks pengar till verksamheten. 2015 är Must budget på cirka 740 miljoner kronor. Frågan är nu hur denna post kommer att se ut i försvarsbeslutet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons