Svenska företag redo att anställa

Inte på fyra år har de svenska bolagen haft så stora förväntningar på att nyanställa som nu. Störst rekryteringsbehov spår offentlig sektor, som möter stora pensionsavgångar framöver.

Sandra Johansson
Publicerad
Annons

Flera branscher bjuder på soliga prognoser och spår nyanställningar under andra kvartalet. Det visar IC Potentials senaste personalchefsindex som kartlägger hur personalchefer spår konjunkturen och möjligheterna till rekrytering för april till och med juni. Förväntningarna om ökade rekryteringar är de högsta för ett andra kvartal sedan år 2011.

De höga förväntningarna gäller även synen på visstidsanställningar och även när siffrorna är rensade för säsongsvariationer. De allra högsta förväntningarna finns i offentlig sektor.
– Ja, vi har ett stort rekryteringsbehov i välfärden. Ungefär två tredjedelar beror på pensionsavgångar. Vi har också ökade behov inom välfärden på grund av åldrande befolkning och växande barnkullar. Barnkullar går upp och ner i perioder och nu kommer det att öka framöver, så vi ser exempelvis ett behov av lärare, säger Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons