Sätt krydda på hösten

När sommaren är förbi flyttar vi in örtagården till köksfönstret. En del plantor kan grävas upp och övervintra i krukor inomhus. Men det går faktiskt också att till nöds odla kryddörter från grönsaksdisken.

Publicerad
Annons

Smaken av alldeles nyskördade örtblad är oöverträffad, något helt annat än torkade kryddor. Allra bäst blir det förstås när de växer utomhus under sommarhalvåret och dränks i sol. De kryddörter som vi köper i matbutiken är hårt drivna i växthus och smakar inte hälften så mycket som de örtplantor man odlar själv från frö eller köper i trädgårdsbutik. Men nöden har ingen lag så här års.
Det går ganska bra att odla de här växthusörterna på en mycket ljus fönsterbräda, speciellt om plantornas rötter är vid god vigör. Om rötterna är bruna och torra blir odlingsförsöket mera chansartat. Till att börja med måste örterna planteras om i ny krukväxtjord i en något större kruka där rötterna kan breda ut sig. På det sättet kan de flesta örtkryddor klara sig inomhus i åtminstone ett par månader.

Alla örtplantor behöver ljus, betydligt mer ljus än normalt dagsljus under höst och vinter, för att frodas. Den som vill uppnå optimalt resultat bör därför rigga upp extraljus ett par decimeter ovanför plantorna. Enklast och
billigast är att hänga upp en sladd med en lamphållare och en lågenergilampa på gardinstången. Koppla sedan in en timer och låt belysningen vara påslagen 12-14 timmar om dygnet. Snurra på krukorna då och då så att ljuset fördelas jämnt över plantan.
Dräneringen i krukan måste fungera. Det är rena döden för örtkryddor att stå i blöt jord. Undantaget är basilika som helst inte bör torka ut. Se till att krukan har hål i botten. Täck det med en tygbit så att inte jorden rinner ut vid vattning, och lägg på ett lager med krukskärvor eller lecakulor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons