Lättläst och dråpligt – svensk version av Bridget Jones

Emmy Abrahamsons serie om Filippa Karlsson är lättläst, dråplig och fylld av förvecklingar. Filippa är som en ung Bridget Jones, som på stapplande steg flyttar till London och ut i vuxenvärlden.

Lisa Bjärbo
Publicerad
Emmy Abrahamson är en av få svenska ungdomsboksförfattare som behärskar konsten att vara rolig. Foto: ANDREAS RASMUSSON
Emmy Abrahamson är en av få svenska ungdomsboksförfattare som behärskar konsten att vara rolig. Foto: Rabén och sjögren.

Filippa Karlsson drömmer om att bli skådespelare, och bestämmer sig för att flytta till London efter gymnasiet för att göra slag i saken. I London ska hon bo i en fantastisk lägenhet, skaffa en snygg pojkvän, utbilda sig på The Royal Drama School, och slå igenom som skåderspelerska.

Det är bara det är att det inte är så lätt som Filippa har tänkt sig. Lägenheten hon hittat redan hemma i Sverige visar sig vara skit. Jobbet som hon behöver för att få ihop till hyran visar sig inte alls lika lätt att skaffa som Filippa trott. Killarna i London verkar vara svin hela bunten. Och den där teaterskolan? Den är jättesvår att komma in på.

Drömmen om att flytta utomlands efter gymnasiet är Filippa Karlsson definitivt inte ensam om. Jag slår vad om att det finns tusentals svenska skolelever som sitter och dagdrömmer just nu om hur det skulle vara att flytta till Paris eller New York eller Barcelona eller London ett tag efter skolan. Om barerna. Caféerna. Gatorna. Alla nya människor. Hela det nya livet, där man får ta hand om sig själv.

Det är väldigt underhållande att följa Filippa genom de här tre bladvändarböckerna, och se hur hon gör för att tackla alla motgångar, och klara sig på egna ben i den främmande staden. Det blir sällan som hon tänkt sig. Och det är verkligen ingen dans på rosor. Men läsaren har kul!

Man använder sällan genrebeteckningen chick lit nu för tiden, kanske för att ordet fått så negativ klang. Det är för många som använt det som ett nedvärderande skällsord för det de ansåg vara flamsiga, ytliga tjejböcker.

Men i sin rätta bemärkelse betyder chick lit böcker om unga kvinnor, ofta humoristiskt skrivna, med relationer i fokus, som utifrån vardagens problem och glädjeämnen beskrev den moderna kvinnans liv. Hade beteckningen funnits kvar i sin rätta bemärkelse så hade serien om Filippa Karlsson definitivt platsat in i den kategorin.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons