Privat äldreboende bäst i unik studie

Privat drift av äldreboenden är effektivare än kommunal egenregi, enligt ett unikt forskningsprojekt vid två äldreboenden i Östersund. Utan att kvaliteten blir sämre kan kostnaderna sänkas med 15-20 procent, hävdas i en delrapport. Men då kan en privat entreprenör inte plocka ut någon vinst alls.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Det är Östersunds kommun som beställt projektet som leds av en grupp forskare från analysföretaget Nordic Healthcare Group, NHG, som är knutet till Karolinska Institutet.* Uppdraget är att jämföra kvalitet och ekonomi på kommunens och privata Vardagas äldreboenden i Torvalla i Östersund. Tanken är att få svar på den så politiska infekterade frågan om det är bäst med privat eller offentligt inom välfärden.

– Det man definitivt kan säga är att den privata aktören har bättre lösningar på att planera, schemalägga och bemanna verksamheten. Lägger man sitt fokus där kan man få ner kostnaderna väsentligt utan att det går ut över vårdkvaliteten. Det skulle en kommun också kunna göra om man inte hade ett arv och massa traditioner att ta hänsyn till, säger projektledaren Fredrik Eklund på NHG.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons