Chávez vacklar i Venezuela

Endast en liten skara demokratiskt valda presidenter har så mycket makt över sina respektive länder som Hugo Chávez i Venezuela. Men 2010 kan bli början till slutet för Latinamerikas främste socialistiske ledare - popularitetssiffrorna dalar hastigt inför kongressvalet om fem månader.

Publicerad
Annons

Det var en pressad president som inledde Venezuelas 200-årsfirande i veckan. Bortsett från statskuppen 2002 har Chávez aldrig tidigare under sina elva år vid makten varit så tilltufsad som nu. Klockorna klämtar för landets ekonomi, menar en enad analytikerkår. Dessutom lider nationen av en omfattande energikris till följd av torkan i Guridammen, som producerar 70 procent av landets elektricitet. På senare tid har också flera inflytelserika partibröder valt att vända regeringen ryggen.

En undersökning från konsultbyrån Alfredo Keller visar att venezuelanerna skulle ha gett oppositionen en knapp majoritet i kongressen om valet hade avgjorts under årets första kvartal. Chávez stöds numera endast av omkring 40 procent av väljarna, jämfört med 63 procent i presidentvalet 2006.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons