Tätt mellan verken på Liljevalchs vårsalong

Imorgon öppnar Vårsalongen, en 92-årig konsthallstradition och Liljevalchs givna publikfavorit. Årets jury har varit generös med att anta verk och utställningen är tätare hängd än på länge.

Clemens Poellinger
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Medan den hårdfrusna snön ännu gnistrar i den eventuella vintersolen på parkeringsplatsen mellan Liljevalchs och Saltsjön – den parkeringsplats som snart ska rymma den kommunala konsthallens stora tillbyggnad färdig till hundraårsjubileet år 2016 – är Vårsalongen över oss.

Stans kulturtavlor, de kommunala reklamplatserna på lyktstolpar med mera, är fulla av Liljevalchs affischer – i år med mönster av färgglada runda ringar. Deras grafiska profil är en flirt med de papperspåsar för lösgodis som fanns när formgivarna i Pasadena Studio, Maria Loohufvud och Anton Hull, var barn. Färgställningen, som även går igen i utställningskatalogen, är i 70-talsgröna, gula och orange toner. Kanske har de inspirerats av det som konsthallschefen Mårten Castenfors säger när han ger SvD en tidig vip-visning någon dag innan vernissagen:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons