Medelhavets nya heta matdestination

Foto: Brian Grech, Lucy Gilmore, Getty

Mindre än Öland, men med ett kök som täcker in flera världsdelar. SvD Mat & Resor begav sig ut längs gastrovägarna på Malta för att träffa mathantverkare och stjärnkrögare.

Lucy Gilmore
Publicerad
Annons

Monty Python ställde den givna frågan för länge sedan: ”Vad har romarna någonsin gjort för oss?”. På Malta är svaret emellertid enkelt. Romarna introducerade alla grund­läggande ingredienser till öns gastronomi: vin, olivolja och honung. I flertalet arkeologiska utgrävningar av romerska platser har man funnit såväl olivolje­pressar som vinamforor och bikupor.

– Alla vet att Malta tillverkat honung sedan romartiden, till och med öns namn knyter an till honung, säger Arnold Grech, en djupt aktad biexpert som arbetat med bin i över 60 år och är en av Maltas 200 biodlare. Jag träffar honom vid hans bikupor i Mellieha, längst upp i norr, där han erbjuder guidade rundturer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons