Medelhavets nya heta matdestination
Mindre än Öland, men med ett kök som täcker in flera världsdelar. SvD Mat & Resor begav sig ut längs gastrovägarna på Malta för att träffa mathantverkare och stjärnkrögare.
Monty Python ställde den givna frågan för länge sedan: ”Vad har romarna någonsin gjort för oss?”. På Malta är svaret emellertid enkelt. Romarna introducerade alla grundläggande ingredienser till öns gastronomi: vin, olivolja och honung. I flertalet arkeologiska utgrävningar av romerska platser har man funnit såväl olivoljepressar som vinamforor och bikupor.
– Alla vet att Malta tillverkat honung sedan romartiden, till och med öns namn knyter an till honung, säger Arnold Grech, en djupt aktad biexpert som arbetat med bin i över 60 år och är en av Maltas 200 biodlare. Jag träffar honom vid hans bikupor i Mellieha, längst upp i norr, där han erbjuder guidade rundturer.