Kvinnornas frizon i väntan på domen

På Kronobergshäktet i Stockholm finns Sveriges enda öppna avdelning för enbart kvinnor. Trots att de intagna kan vara misstänkta för mycket grova brott står celldörrarna olåsta nio timmar om dagen. Personalen märker tydligt att gemenskapen långsamt höjer de intagnas självkänsla. Samtidigt gör den humanare miljön att allt fler väljer att överklaga sin dom, enbart för att få avtjäna straffet på häktet och slippa anstalt.

Publicerad
Annons

Det doftar nybakade kanelbullar från den före detta isoleringscellen, längst ner i korridoren på kvinnornas öppna avdelning. Eva tar fram sista plåten ur ugnen och lägger upp på ett fat.
– Det har blivit andra tider efter sparbeskedet, säger hon och syftar till de knappt nio miljonerna som budgeten ska minska med under nästa år.
– Förut bakade vi varje dag, men nu blir det mest när det ska komma besök.
Så tar hon bullarna och skyndar bort mot dagrummet där några redan sitter och väntar.

Kvinnorna turas om att ha bakveckan. På grund av överbeläggningarna sitter även ett antal män inlåsta på kvinnornas avdelning. De får aldrig träffa varandra, men när kvinnorna bakat ser de till att männen får en och annan bulle för att de ska känna sig lugna.
Foto: Björn Larsson Ask

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons