Recension

Skymning över Al-OmistanTestosteron och trånad i ökenaction

STENHÅRDA MÄN Årets mest egenartade svenska roman är skriven av Anna-Karin Selberg. Eva Johansson har läst en allegorisk och maktkritisk samtidssaga med brinnande energi och eruptiv språkkraft.

Eva Johansson
Publicerad
Annons

Ta hundra gram grekiskt drama, en liter krigsfilm och en nypa Jean Genet. Blanda ner en kopp hisnande ökenscenografi, en stor dos världspolitik och ett kryddmått romantik. Rör ihop alltsammans, grädda på högsta värme och KHABOOM! Ut ur ugnen kommer Anna-Karin Selbergs andra roman, Skymning över Al-Omistan, en härligt halsbrytande mix av stålblank vapenfetischism och trånande hjärtan.

Anna-Karin Selberg debuterade för sex år sedan med ”Vit”, en sorgsen och undflyende berättelse om en mor och en dotter. Hennes nya bok ligger så långt det nog går att komma från debutens drömska bilder. ”Skymning över Al-Omistan” utspelas i ett fiktivt ökenlandskap där elitförbandet American Attack Rangers upprättat ett träningsläger. Detta i syfte att ”gå in och orsaka så stor jävla skada som möjligt”, det vill säga invadera det bergiga Al-Omistan (läs Afghanistan/Irak), förstöra missilramper och döda diktatorn Lonso. Missiler som USA förstås en gång har sponsrat, en rebell som USA en gång har stöttat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons