ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

FN: ”Modern form av slaveri” i Eritrea

Ett land med omfattande människorättsbrott där fångar torteras, flyende skjuts till döds och unga sätts i tvångsarbete. Så beskrivs Eritrea av FN:s utredningskommission i ny rapport. ”Men tyvärr finns inga nyheter om Dawit Isaak”, säger ordföranden till SvD, som på tisdagen träffar exileritreaner i Sverige.

Gunilla von Hall
Publicerad
Annons

I juni förra året tillsatte FN en utredningskommission för Eritrea med syfte att granska människorättsläget i landet. Eritrea anses vara en av världens värsta förtryckarstater. Sedan 2001 sitter den svensk-eritranska journalisten Dawit Isaak fängslad i landet utan rättegång, och är den ende svensk som Amnesty International utsett till samvetsfånge.

FN-kommissionen presenterade på måndagen sin första interimsrapport i Genève, efter fyra månaders intervjuer med drygt 500 exileritreaner. Den är fylld av hemskheter, men visar framför allt på ett systematiskt mönster av människorättsbrott. Bland det värsta är landets obligatoriska militärtjänst, total brist på yttrandefrihet och olagliga fängslanden under fasansfulla förhållanden.

Laddar…