”Gåslever är mitt första matminne”

Foto: Rrickard Sund

Fotografen och instagramkocken Patric Nadalutti avrundar gärna med en spetsad kaffe, uppkallar paraddrinken efter sin flickvän och älskar olika sorters blötdjur.

Mari Janson
Publicerad
Annons

Vilken stockholmskrog besöker du oftast (och vad beställer du?)
– Jag tycker om att runda av dagen med en caffé corretto i stora baren på Riche, oavsett om kvällen forsätter där, hemma eller på annan plats.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– När min flickvän Jonna och jag följde med Lotta Klemming ut i Grebbestads skärgård, la till vid en sandbank vars botten var full av vilda bohuslänsostron. Det var en otrolig matupplevelse att frakta vilda ostron direkt från källan till munnen, stående mitt i vattnet en solig vårdag. Oslagbart. Vi älskar ostron, och äter det varje onsdag utan undantag.

Ditt första matminne?
– Gåslever och buffeltomater i färsk baguette. Jag var sex år när jag började resa till min far som drev restaurang i Cannes, och all mat kändes spännande – men också konstig. Gåslever påminde om leverpastej.

Bästa mat och dryckes-pairing?
– Det är en dirty editor, en cocktail jag uppkallat efter min flickvän, haha! Hennes favoritdrink är dirty martini, och vi båda älskar ostron –  å jag har vidareutvecklat den genom att utöver olivspadet tillsätta saltvattnet från ostronet, och placerar ostronet på glaset. Ett genidrag om jag får säga det själv.

Annons
Annons

Vilket halvfabrikat har du alltid hemma?
– Sniglar i konservburk. Mina tre hussniglar är en klassisk med franskt smör, vitlök och persilja, en med Saint Agur och en med salsa verde. Jag kallar snigeltrissen Trikoloren. Min räddare i nöden alla kategorier.

Din stora idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Petter Stordalen vilken måndag som helst... Jag älskar måndagar och det gör även han. Jag skulle bjuda honom på en stockholmsk version av norska paradrätten fårikål.

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Jag är en pommes frites-entusiast av gigantiska mått!

Vilken är den mest underskattade råvaran?
– Rättikan borde få mer kärlek. Dels har den en fin lite pepprig smak och i tunna skivor ger den en superhärlig crunch. Testa mellan brödet och skagenröran så förstår du vad jag menar.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Veckans stående inslag är helgens bruncher, då lyssnar jag uteslutande på Chet Baker. Kan en helg starta bättre än med ”Let’s get lost”?

Vilken är din paradrätt?
– Det första jag lagade till min flickvän var min råbiff. Den paraderade rakt in i hennes hjärta och jag med den. Tack Tore Wretman – det är hans recept som ligger till grund för den råbiff jag gör.

Vilket är ditt husvin?
– E.Guigal Côtes-du-Rhône.

Ditt bästa husmorstips?
– Hicka är ju lika irriterande för den som har det, som den som råkar befinna sig i närheten. Men om du suger på en silversked med rödvinsvinäger och socker kommer ett njutningsfullt lugn att infinna sig för alla inblandade. Detta tips har till dags datum aldrig svikit.

Din frukostrutin?
– Vi dricker kaffe i sängen ur silverkanna och Griegst-koppar, äter lite knäckebröd, och löser Nian i SvD. Varje dag. Och vi går inte upp förrän vi nått VG!

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons