Disciplin och regler bakom goda studieresultat

Inga elev-Ipads. Inget sms:ande på lektionerna. Vid Internationella engelska skolan i Uppsala är de lärarledda lektionerna heliga och disciplin och ordning A och O. Med en lugn skolmiljö kan alla koncentrera sig på det de ska, lyder resonemanget.

Maria Jelmini
Publicerad
Darecko Rawlins undervisar i matematik. Eleverna ställer upp utanför dörren och står vid sina bänkar innan de får sätta sig ner. Foto: MALIN HOELSTAD
Rektor Mikael Östling tittar fram bakom dörren. Foto: MALIN HOELSTAD

– Good morning mr Östling!

– Good morning guys!

Det känns snudd på onaturligt uppstyltat, men den artiga jargongen är vardag på Internationella engelska skolan i Uppsala. Lärarna tilltalas med efternamn och är välklädda, männen med slips och skjorta. Innan lektionen drar igång ställer eleverna upp sig på led utanför lektionssalen, hälsar på läraren och går in i klassrummet.

På signal sätter de sig i bänkarna.

Och ja, strukturen och disciplinen är till stor del att tacka för elevernas goda resultat, tror Mikael Östling, skolans rektor. Förväntningarna på eleverna är höga, menar han – men de vet också vad som förväntas.

– Vi jobbar väldigt mycket med struktur. Och vi tror inte att någon mår dåligt av det. De elever som har lätt för sig, de mår inte sämre och presterar inte sämre av att ha en tydlig struktur. Men de som har det svårare, de mår bättre och presterar bättre. Är man som elev lite orolig och har svårt att koncentrera sig, då lugnas det.

Skolan är en arbetsplats och utbildning är helt enkelt för viktig för att slarvas bort, tycker Mikael Östling. Han kallar lektionerna heliga och menar att det är läraren som är proffset. Satsningar på Ipads eller laptops till varje elev? Varför då? Det är lärarens kunskaper, undervisningen, förmåga att lära ut, det är vad som gör skillnad, menar han.

– Det är klart att eleverna ropar rätt ut ibland istället för att vänta, de är ju barn och det är en skola. Men de vet också vad som gäller. Mobilen går bra att använda ute, men inte inne i skolan eftersom det stör.

Utanför Mr Rawlins klassrum har eleverna ställt upp sig och väntar på att få gå in till sin mattelektion. Visst är det pratigt ibland, men en påminnelse brukar räcka, konstaterar Mr Rawlins.

Mr Rawlins själv, med förnamnet Darecko, kommer från USA och stannade i Uppsala efter en karriär som proffs i en rad europeiska basketlag – bland annat Uppsalas.

Precis som Mr Rawlins har hälften av lärarna engelska som modersmål. Det är bara svenska och SO-ämnena som sker på svenska, resten av undervisningen sker på engelska.

– Det är fantastiskt att se när de kommer hit i årskurs 4. Barnen är nervösa, föräldrarna är nervösa. ”Jag kan ju knappt säga hej på engelska!”, säger de. Men så vid jul! (Mikael Östling knäpper med fingrarna). Då sitter engelskan där. Sen är de on board!

Precis så var det för Polina Shakhova. När hon började kunde hon ingen engelska alls, nu är hon flytande, säger hennes kompis, Berfin Batti, stolt.

När jag undrar vad de tycker om de strikta inslagen på skolan, förstår de inte riktigt frågan.

– Nej, men det är väl inte strikt. Det är ju bra att man har disciplin och respekt för läraren och så, då pratar man inte så mycket på lektionerna, säger Berfin Batti.

För så var det på hennes gamla skola, mycket prat och svårt att koncentrera sig. Nu ligger de långt före kompisar i andra skolar, berättar de.

Men kanske är också ett skäl till att man håller sig i skinnet den kvarsittning som väntar för den som fått tre varningar eller sena ankomster. Mikael Östling vill dock inte gärna kalla det straff. Istället tycker han att kvarsittningen, som hålls i av en lärare, borde ses som ett sätt att ta igen lektionstid man missat.

Klasserna på skolan är stora, mellan 28 och 32 elever, något skolkedjan Internationella Engelska skolan också fått kritik för i vissa sammanhang.

Men man måste undervisa lite grann med sin själ. Mikael Östling, rektor

Men Mikael Östling tror att skolans arbetssätt kompenserar. Sätter man det andra, strukturen och ordningen, då blir inte behovet av små klasser lika stort, menar han. Den som behöver stöd eller bara vill bli bättre – för de riktigt duktiga i matte erbjuds till exempel gymnasiematte – kan gå på den extraundervisning som erbjuds varje dag, tutorials, lektioner efter skoldagen som ämneslärarna håller i.

– Hey guys, be nice to eachother, ok?

Mikael Östling stoppar några för högljudda elever. Några meter längre fram böjer han sig ner och plockar upp lite skräp som hamnat bredvid papperskorgen i korridoren. Lite längre bort, några utslängda pappersark.

Ibland städar han toaletterna också, ler han.

Allt hänger nämligen ihop. En fin skola vill eleverna ta hand om och vara i. Och en god miljö gör det lättare att koncentrera sig. Det handlar om respekten för jobbet. Och utbildningen. Av precis samma skäl bär Mikael Östling alltid kostym. Och det är därför han varje morgon strax före åtta ställer sig i entrén och säger god morgon till varenda elev.

Egentligen handlar allt om teamwork. Mikael Östling ler och kallar det floskler, men det är så, betonar han. De är ett team. 

– Det handlar om lärarna. Just här, på den här skolan, har vi haft turen att få hit lärare som verkligen tror på den här idén. Att vara lärare är ett jobb, visst. Men man måste undervisa lite grann med sin själ. Och det upplever jag att våra lärare gör.

Efter reklamen visas:
Skolresan
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons