Prenumerera
Inloggad som
Mitt namn

Bengt-Göran Kronstam:En restaurang utan uteservering är hopplöst förlorad

Bengt-Göran Kronstam

AW är svengelska för ”after work” och har blivit en efterlängtad fredagstradition för många. Så här års, mellan hägg och syren, flyttar aw:n utomhus. Varför sitta inne och häcka när kvällarna är både ljumma och ljusa?

Publicerad
Annons

Den restaurang som inte erbjuder en uteservering är i detta läge hopplöst förlorad. Gästerna bänkar sig där solen värmer längst. Möjligen kan en gasolvärmare rädda läget, men inget slår den sköna kvällssolen.

Inget slår heller en fest i det gröna och minst en sådan står i vår familj på programmet varje sommar. Då menar jag inte en slarvigt ihopkastad kasse med färdiggrillad kyckling, fetkladdig potatisallad från snabbköpet och vin i tetra eller plastflaska. Nej, en god måltid kräver planering och omsorg. En fest i det gröna betyder helt enkelt att vi tar med oss mat och dryck ut i vår Herres hage.

Jag glömmer aldrig året då det införskaffades en eldsäker kompaktgrill och en tjusig picknickkorg i flätad rotting. Allt packades in i bilen, tillsammans med en förhoppning om att få sitta vid havet och njuta av solnedgången med gott både i glas och på tallrik. Fast solen försvann som en avlöning och sedan regnade det mer eller mindre oavbrutet hela semestern. Picknickutrustningen kom aldrig ur bilen och orsakade mer irritation än nöje.

Annons
Annons

Picknickutrustningen kom aldrig ur bilen och orsakade mer irritation än nöje.

Året därpå tog vi inga chanser och åkte till Mauritius två veckor i juli. Hemma slogs seklets alla värmerekord.

Numera har vi gjort den årliga picknicken till en av sommarens höjdpunkter. Den tunga picknickkorgen har ersatts av en smidig ryggsäck med fyra kuvert, perfekt när färden ut i det gröna sker på cykel eller till fots. Ibland händer det ändå att den eleganta korgen plockas fram ur sin mörka vrå för fester med högre ambition. Dessa gånger följer kanske också den stora paellapannan och gasolköket med ut i naturen. I så fall blir tapas och sherry det ljuvliga startskottet på sommarfesten. Ole!

Annars är det oftast ett bubblande vin som tänder matglädjen. I Champagne har vi hittat en kylbag som kan hängas på ryggen för den mest efterlängtade av alla drycker. På Systemet finns annars smarta vinkylare för både vinflaskor och champagnebuteljer.

Oftast är det ett bubblande vin som tänder matglädjen.

Med ut i korgen blir det ofta kamben. Fast inga butiksgrillade, utan förkokta som jag griljerar på plats. Inte heller använder jag mig av färdig bbq-sås, utan komponerar själv. In med köttet i en dubbel plastpåse, fördela glacen runt om, sug ut all luft och knyt åt. En timme senare är revbenen färdiga att grilla.

Vem har sagt att picknicken mest rymmer mat som vi skulle rynka på näsan åt hemma? Det vore både löjligt och onödigt. Detta är dessutom det perfekta knytkalaset. Här kan alla hjälpas åt. Det är bara att fördela arbetsuppgifterna.

Hemgjord potatissallad som spetsas med tärnad pickles och kapris är lika enkelt som gott att röra ihop med majonnäs och dijonsenap. Bakad potatis och en fräsch grönsallad till, frukt och glass eller en smarrig paj som avslutning. Och så vinet förstås, tillräckligt smakrikt för att kunna stå emot den snålblåst som förhoppningsvis inte förpestar utflykten. Att detta bör njutas i riktiga glas behöver väl inte sägas. Plastmuggar gör sig icke besvär, varken till vin eller öl.

Så samlas vi då med picknickkorgen laddad för en härlig fest i en soldränkt backe, gräsplätt eller glänta. Det är detta vi längtar efter när vintern viner och sommaren tycks oändligt avlägsen. Äntligen är vi i mål!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons