ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kaffesump – rena mirakelmedlet

Kaffesump tar bort dålig lukt.
Kaffesump tar bort dålig lukt. Foto: Stefan Gustavsson

Nästa gång du ska brygga kaffe – släng inte den gamla kaffesumpen. Den är rena mirakelmedlet och har flera bra användningsområden. Här är fem tips.

SvD
Publicerad
Annons

1. Dålig lukt försvinner. Störs du av dålig lukt på händerna efter att du hackat lök eller rensat fisk. Gnid händerna med kaffesump innan du tvättar händerna så försvinner lukten, skriver Året Runt. Fungerar även på dålig lukt i stängda utrymmen, som kylskåp och garderober. Lägg torkad sump i en skål och ställ in i det utrymme du vill få bort lukten ifrån och lukten försvinner.

2. Ger vackrare blommor. Lägger du ut lite kaffesump i blomrabatten får blommorna starkare färg. Dessutom slipper du katter som kissar i rabatterna eftersom de skyr kaffet. Även i grönsakslandet är kaffesump bra och kan öka skörden. Det är syran i sumpen som får de nyttiga maskarna att växa i antal samtidigt som den håller borta skadedjur som sniglar och myror.

Sump i rabatten är bra för blommorna. Foto: Jurek Holzer

3. Hudvårdande. Varför lägga pengar på en dyr kroppsscrub eller ansiktsmask när det går lika bra med kaffesump. Gnugga in i huden tillsammans med tvål och den jämnar ut celluliterna och tillför fukt. Utan iblandning av exempelvis avokado eller honung får du en en kraftig peelingeffekt, genom att blanda i andra ingredienser en mildare peeling, vilket kan vara att föredra för ansiktet.

4. Rengör svårt smutsig disk. Kastruller och stekpannor som inte diskborsten rår på blir fräscha med kaffesump. Lägg lite kaffesump på en trasa och gnid kastrullen så försvinner smutsen. Även flaskor och vaser blir som nya med kaffesump och diskmedel: Blanda, skaka och skölj ut för ett glänsande resultat.

5. I stället för sand. Halt på uppfarten och ingen sand tillgänglig. Strö ut torkad kaffesump över isiga ytor så smälter isen. Det är syran i sumpen som är hemligheten.

Annons
Annons