Kommentar

Martin Ahlquist:Medieetiken får aldrig bli en one-man-show

Martin Ahlquist
Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz.
Tidigare justitiekanslern Göran Lambertz. Foto: Lars Pehrson

Den tidigare justitiekanslerns beslut att stämma staten är skälet till att SvD nu namnger Göran Lambertz. Detta i en nyhetshistoria som tydligt visat att inte bara en misstänkt person – eller tidigare misstänkt – kan drabbas av en publicitetsskada.

Publicerad
Annons

Det var spektakulär tv. Annat går inte att säga om den hastigt sammankallade presskonferens som Göran Lambertz bjöd på i tisdags. Men föreställningen kom med en besk eftersmak. Under presskonferensen tog juristen ära och heder av den person som anmält honom för våldtäkt. Att hon därmed drabbades av en publicitetsskada står bortom allt rimligt tvivel. Om den publicitetsskadan också är oförsvarlig kommer sannolikt att bli upp till Mediernas Etiknämnd att avgöra. Då ska skadan vägas mot allmänintresset av det som sändes. Redan nu har dock de ansvariga utgivarna för två av de medier som sände, SVT och Expressen, gått ut och sagt att de ångrar direktsändningen.

Det råder alltså någon sorts konsensus om att detta inte blev bra. Men hur kunde vi landa där; att en person som anmält en annan person för våldtäkt tvingas höra gravt kränkande omdömen från den hon anmält, i direktsänd tv som går ut till hela allmänheten?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons