”Långtråkigt” att ha skola hemma

Lättare att koncentrera sig, men svårare att få hjälp. Det tycker sjundeklassarna Maryam och Maribel som just nu går i skolan på distans.

Mia Sjöström
Publicerad
”Att ha distansskola är ändå bättre än inget”, säger Maryam. Hon och Maribel går i sjuan på Blombackaskolan i Södertälje. Foto: Ari Luostarinen

I måndags förra veckan började en ny ändrad förordning att gälla. Den gör det möjligt för skolor att undervisa elever i högstadiet på distans om det behövs på grund av pandemin.

Detta för att minska trängsel i kollektivtrafiken och begränsa antalet elever som är på plats i skolan.

SvD Junior träffade Maryam och Maribel som går i sjuan i Blombackaskolan i Södertälje för att höra hur det är att ha distans-undervisning.

– Det som är bra är att vi kan förhindra att smittspridningen ökar. Men det som är dåligt är att man inte kan få lika mycket hjälp som när man är i skolan, säger Maribel.

– Jag saknar skolmiljön, att sitta i klassrummet, eleverna och lärarna. Det är långtråkigt att vara hemma. Men, jag kan inte bara tänka på mig själv utan vi behöver tänka på andra, säger Maryam.

Sedan den 11 januari kan även högstadieelever få undervisning på distans. Foto: Ari Luostarinen

Blombackaskolan har planerat för att en årskurs i taget är hemma i en vecka. Först sjuorna, sedan niorna och sist åttorna. Skolan har planerat för totalt sex veckors distansundervisning i årets början, om det skulle behövas. Detta för att trängseln ska minska i skolan. Elever som är på plats får ibland äta lunch i sina klassrum.

SO-läraren Pia Andersson tycker att distansundervisningen till stor del fungerar bra.

– Men jag saknar responsen från eleverna. Det är också svårt att se om alla hänger med. Elever som har särskilda behov får vara på plats och ha undervisning i skolan, säger hon.

Både Maribel och Maryam tycker att det är lättare att koncentrera sig hemma, för det blir mindre prat.

– Förutom igår när vi skulle läsa en bok digitalt, då fattade jag ingenting. Jag tycker att det är jobbigare att läsa på skärm än i en riktig bok, säger Maryam.

Andra fördelar med distansundervisningen är att man kan sova längre på morgonen.

– Vi går upp minst en timme senare, ibland bara tio minuter innan lektionen börjar, säger Maribel och Maryam.

På rasterna brukar de kolla Youtube, ta fram böcker till nästa lektion och leta upp rätt länk för att ”komma in” på lektionen.

– Men jag har märkt att vi får mer att göra på kortare tid nu, så man behöver ofta göra klart uppgifterna på rasten, säger Maryam.

Båda sitter mycket mer still nu när de är hemma.

– Men på idrotten skulle vi filma när vi var ute och gick och skicka in hur många steg vi gått, säger Maribel.

– Jag trodde att distansundervisningen skulle vara tråkigare och jobbigare än vad den är. Att ha distansskola är ändå bättre än inget, säger Maryam.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons