Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt. Foto: Staffan Löwstedt

”I en dysfunktionell familj blir hela ditt liv hemligt”

Hon har varit rädd för sitt arv, att hon skulle bära på något som inte borde föras vidare. För SvD:s Karin Thunberg berättar Carina Bergfeldt om hur hon blev trygg nog att bryta med sin pappa.

Uppdaterad
Publicerad

Det är något med hennes vanlighet, att Carina Bergfeldt har den unika förmågan att rapportera direkt från Ovala rummet och ändå få det att verka som om hon stod utanför ens ytterdörr. Att hon enligt Livsmedelsföretagens årliga undersökning var den – förutom Anders Tegnell och Jonas Sjöstedt – som svenskarna helst ville bjuda hem på julbord förvånar föga. Nu var hon förstås redan upptagen. Äter skinka i en husvagn i Skövde, utanför sin brors hus. Så coronasäkrade de släktfirandet.

Hennes förmåga kan stavas professionalitet. Men det handlar också om bakgrund. Att Carina Bergfeldt vuxit upp i en dysfunktionell familj, beskriven till yttersta smärtgränsen i hennes sommarprogram i P1 förra året. Andra som också haft det tufft, Donald Trump må vara undantaget, har lättare att öppna sig för den som förstår – och förmår lyssna. På riktigt. Den kompetensen kan ingen skola lära ut.