Recension

En spik, en ros och andra ­berättelser (Sept nouvelles. Sous le Pont ­Mirabeau)Porträtt av kvinnor griper tag på djupet

LÅGMÄLT | Gestalterna i Madeleine Bourdouxhes ­novellsamling ”En spik, en ros och andra berättelser” söker meningen med livet. Det är en annorlunda läsupplevelse, långt ifrån den kommersiellt gång­bara litteraturens mittfåra, tycker Jeana Jarlsbo.

Publicerad
Annons

Den belgiska författaren
Madeleine Bourdouxhe (1906–1996) var länge förbisedd på våra breddgrader. Men tystnaden kring hennes viktiga författarskap bröts 2004 då hennes genombrottsroman ”La femme de Gilles” (1937) sent omsider gavs ut på svenska under titeln ”Gilles kvinna”. Glädjande nog föreligger nu även hennes noveller i svensk översättning under titeln
En spik, en ros och andra berättelser . I denna samlingsvolym ingår sju noveller samt den självbiografiska kortromanen ”Sous le Pont Mirabeau” (”Under Pont Mirabeau”), publicerade under åren 1944–1985.

I unga år studerade Bourdouxhe filosofi vid Université libre i Bryssel, och hennes filosofiintresse återspeglas även i novellerna. Med lågmäld intensitet skildrar hon här kvinnor som lever i ett existentiellt tomrum och söker meningen med livet. Så är det för Anna, huvudpersonen i novellen med samma namn, hon som för en tynande tillvaro på en bensinstation.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons