Recension

Flickornas historia. VärldenHistorien sedd med flickblick

BESKUREN FRIHET Serien om flickornas historia utgör en motvikt till den dominerande historieskrivningen. Lena Kåreland efterlyser dock någon liten notering om att flickors möjligheter har blivit bättre.

Publicerad
Sandra från Sydafrika.

Sandra från Sydafrika.

Foto: LINA BODÉN
Annons

När diskussionen om bristen på kvinnliga förebilder i skolans historieböcker pågick som bäst i medierna började jag läsa Kristina Lindströms bok ”Flickornas historia. Världen”. Sällan har en bok legat mer rätt i tiden. Här möter man flicka efter flicka, totalt 17 stycken från världens alla hörn och från olika tidsepoker. Historiska gestalter blandas med fiktiva. Vad de alla har gemensamt är att de oftast lever under svåra förhållanden. Könet sätter tydliga gränser för deras handlingsutrymme.

Kristina Lindströms historieskrivning handlar således inte om några maktpersoner. Kungarnas historia lämnar hon åt andra. Det är i stället de små och förtryckta hon lyfter fram. Hon visar också att även om flickorna hör till de privilegierade i samhället såsom Karin Månsdotter, gift med Erik XIV, eller Marie Antoinette, Frankrikes drottning, är man på grund av sitt kön beroende av andra. Friheten är starkt beskuren liksom rätten att själv bestämma över sitt liv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons