Ett av världens äldsta öl återskapas

Sommaren 2010 upptäcktes ett öl i ett gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård. Ölet, som efter analyser visade sig vara över 170 år gammalt, ska nu rekonstrueras.

SvD
Publicerad
Annons
Ett av världens äldsta öl hittades i ett skeppsvrak utanför åländska Föglö 2010. Foto: ANDERS NÄSMAN, ÅLANDS LANDSKAPSREGERING

Fem flaskor öl bärgades från ett gammalt skeppsvrak i Ålands skärgård sommaren 2010. Flaskorna som ska ha legat på havets botten på ungefär 50 meters djup i cirka 170 år har nu analyserats av Teknologiska forskningscentralen VTT i Finland. Utifrån analysresultaten ska det gamla ölet nu återskapas av Ålandsbaserade Stallhagens bryggeri.

– Vi är oerhört stolta och glada för att vi får möjligheten att återskapa och nytillverka ett av världens äldsta bevarade öl. Det finns en ständigt ökande efterfrågan för specialöl på den globala marknaden och vi är övertygade om att vår produkt kommer att intressera ölentusiaster världen över, säger Stallhagens verkställande direktör Jan Wennström till Visit Åland.

Stallhagen utvecklar just nu ett recept och målet är att den nya versionen av vrakölet ska lanseras i början av juni 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons