Flärdfullt kalas för knivskarpa hjärnor

Nobelfesten är en alldeles speciell blandning av knivskarpt intellekt och flärdfull yta. Banketten i Blå hallen igår var en hyllning till vetenskapen, men präglades främst av flärdfulla aftonklänningar, dyrbara juveler och den minutiöst komponerade maten. En erfaren Nobelgäst kallar årets middag ”en av de bästa på 40 år”.

Björn Malmström
Publicerad
Annons

Runt om i världen fascineras människor av den välregisserade Nobelfesten i Stockholms stadshus där planetens mest briljanta hjärnor firas. Direktsändningen i tv lockar över 1 miljon tittare bara i Sverige. I går ackompanjerades festligheterna något ödesmättat av en polishelikopter som hovrade över stan. Bara några hundra meter bort, på andra sidan vattnet, demonstrerade högerextremister och antirasister.

Utanför Stadshuset lyste marschaller upp i den mörka men plusgradiga decemberkvällen och en rad med barn stod uppställda vid trappan med facklor. Runt de 63 borden med linne- dukar inne i Stadshuset intog de 1250 gästerna som vanligt sina platser strax före klockan sju då hedersgästerna till tonerna av en fanfar skred ner för den världsberömda trappan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons