Till SvD.se
SvD Perfect Guide

"Jag saknade helt idéer till Steve Jobs-filmen"

Aaron Sorkins film om Steve Jobs har nominerats till Oscars för bästa manliga skådespelare (Michael Fassbender) och bästa kvinnliga biroll (Kate Winslet). Filmen, som har svensk biopremiär den 22 januari, har redan vunnit två Golden Globe.
Aaron Sorkins film om Steve Jobs har nominerats till Oscars för bästa manliga skådespelare (Michael Fassbender) och bästa kvinnliga biroll (Kate Winslet). Filmen, som har svensk biopremiär den 22 januari, har redan vunnit två Golden Globe. Foto: Universal.

Aaron Sorkin är manusförfattarnas superstjärna. Vi träffade honom i London och diskuterade hans svaga självkänsla, nyckeln till en bra dialog och den nya Steve Jobs-filmen.

Text: Victor Johansson - 16 januari 2016
Annons

Aaron Sorkin gör entré likt en av sina karaktärer: vandrar nedför hotellkorridoren mitt uppe i en dialog så intensiv att den tycks röra ett nytt världskrig, mimar ”hallå” till förbipasserande och rundar hastigt hörnet. Osäker på vilka han borde känna skakar han på måfå hand med mötande kollegor, smiter in i sin svit, sjunker ned i vardagsrumsfåtöljen, avslutar sitt resonemang och påbörjar i samma andetag ett nytt:

– Om du skulle rita upp ett pajdiagram över skrivarprocessen hade i princip hela pajen bestått av att jag sitter i soffan och kollar på tv, säger han. Det krävs mycket tänkande. När du väl börjar skriva handlar det bara om att skriva så snabbt som möjligt. Jag tror verkligen att energin färgar materialet.