ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

En ny typ av rysk president

Idag har Dmitrij Medvedev svurit presidenteden och därmed officiellt tagit över makten från Vladimir Putin. Den 42-årige Medvedev är enda barnet till två universitetsprofessorer och är med sin moderna, mer liberala och västorienterade framtoning en helt ny typ av rysk ledare.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Vladimir Putin kommer dock att finnas kvar i maktstrukturen. Den nye presidentens första stora beslut blir sannolikt att utse Vladimir Putin till ny premiär­minister och det är möjligt att parlamentet kommer att god­känna den utnämningen redan i morgon.

Ryssland har efter att Sovjet­unionen upplöstes 1991 bara haft två presidenter: Boris Jeltsin och Vladimir Putin. Båda har varit mycket starka och styrt auktoritärt, landets premiärminister har varit ett redskap i presidentens händer. Med landets folkligt mest populära politiker som premiärminister får Ryssland en helt ny situation. Putin starka maktposition kommer därför att begränsa den nye presidentens möjligheter att styra självständigt och Ryssland får två maktcentra: Ett i Kreml under Dmitrij Medvedev och ett annat i regeringsbyggnaden Vita huset under Vladimir Putin.

Laddar…